Doorgaan naar hoofdcontent

Een boek is een fysieke verschijningsvorm

Boeken zijn niet alleen een verhaal, of zullen we zeggen inhoud, ze zijn er ook. Fysiek bedoel ik dan. Het zijn papieren in een bepaald formaat, het zijn bepaalde lettergroottes en lettertypes. Met andere woorden je kan het vastpakken en bekijken.
Het boek dat ik ondertussen een maand geleden gelezen heb, als u mij even toestaat mijn meetinstrumenten te gebruiken, heeft de volgende eigenschappen. Het is 15cm breed, 23cm lang, 4cm dik en weegt 738g. Het telt 478 bladzijden, dus dat betekent dat elk blad 0.16mm dik is. Ongeveer.
Van lettertypes heb ik weinig kaas gegeten, dus daar kan ik jullie niets wijzer over maken, maar, nu we toch dat meetlatje vasthebben, ze zijn ongeveer 2mm groot, en de hoofdstuknummers zijn 5mm. Gewoon ter volledigheid voeg ik er hier aan toe, dat er 38 regels op een bladzijde staan.
In de kleuren van de kaft overheerst het geel, met in het wit de eerste regels van een bekend werk uit de Europese literatuur. Ook de afbeelding zullen vele potentiële lezers herkennen als een beroemde brug in een toeristische Italiaanse kunststad. Opvallend is vooral dat de naam van de auteur beduidend groter is afgedrukt dan de titel. Het verschil bedraagt maar liefst 7mm. De titel werd dan wel weer in het rood gezet.
Alles wijst erop dat het om een boek gaat dat gemakkelijk moet gelezen kunnen worden, ondanks het behoorlijke gewicht ervan en het aantal pagina’s. Bovendien is het van de hand van een auteur die blijkbaar belangrijker is dan de titel, d.w.z. de auteur is het verkoopsargument.
Gelukkig las het boek inderdaad heel erg gemakkelijk en was ook de stijl eenvoudig en begrijpelijk. Spanning was nooit ver weg, dus wou ik voortdurend voortlezen en op het einde van het verhaal werd ik als klap op de vuurpijl nog verrast door een aangename en ingrijpende omwenteling. “Bon, het was dus de moeite waard,” zei ik tegen de persoon van wie ik het geleend had en dat waren ware woorden. Het boek had daarenboven mijn interesse gewekt voor een paar kunstwerken, waar ik het bestaan wel van wist, die ik soms zelfs al eens live had mogen aanschouwen, maar waar ik nu toch met iets andere ogen naar keek. Het boek was vergelijkbaar met een aangenaam thrilleravondje in de bioscoop. Het was goed geweest en nu kon ik het boek teruggeven aan de eigenaar. Toch wilde ik het boek niet zomaar terugzetten in haar boekenkast, tussen de andere werken van dezelfde auteur, die in volgorde en netjes naast elkaar stonden.
Het boek was immers op een dag nogal gehavend uit mijn rugzak tevoorschijn gekomen, met geplooide hoekjes en vlekken omdat de thermoskan thee uitgelopen was. “Ik koop je wel een nieuw exemplaar”, zei ik, “want als ik dit misbaksel hier terug tussen zet, dan trekt dat op niks.”




Reacties

Populaire posts van deze blog

het vat is af, het glas tot de bodem geledigd

diepgeploegde voorhoofdrimpels wil ik hebben, waar de schaduwen van de jaren zich ophouden - net als mijn grootvader zaliger, net als mijn vader, mijn oudste broer, en zo snel mogelijk grijze haren op mijn hoofd, in mijn snor en in mijn baard, en daarna witte, kaal mag ook, zoals mijn grootvader aan moederszijde. tanden scheef, vergeeld daarna, verrot en uitgevallen - gapende stiltes in mijn mond. ogen dof, desnoods de staar erin, mijn oren laten me allicht sowieso in de steek zoals ze nu al bij mijn moeder doen, zodat iedereen zich roepend kenbaar maken moet en het volume van de tv altijd op maximum zal staan. net zoals mijn grootmoeder wil ik boeken lezen, maar vergeten wie of wat, en welk personage. voortdurend mezelf herhalen, mekkeren over het geleden leven en afzien, maar niet sterven, nog niet sterven, in ieder geval veel en veel te laat sterven en het bij God altijd beter weten als ik dan toch moet sterven, tot het onverstaanbaar reutelen wordt...

Veel voorkomende

"Veel voorkomende ‘aandachtspunten’ voor spreekoefeningen" is de titel die ik in een Wordbestand tik en onmiddellijk opsla op mijn harde schijf alsof ik wil vermijden dat het geheugen van mijn computer zich gaat gedragen zoals dat in mijn hoofd - als ik niks opschrijf in mijn logboek dan gaat het gewoon 'verloren'; ik heb ooit in een handboek Engels gelezen dat je alleen maar dingen vergeet die je wilt vergeten en bij de start van een nieuw schooljaar zou dat misschien wel eens kunnen kloppen. Ik heb geen zin om dit document op te stellen en bel eerst naar een collega om een probeempje uit te klaren en zucht daarna even als ik toch weer tot dat computerscherm veroordeeld wordt. Ik noteer kort een schema en sla weer op. Mijn mails moest ik nog nakijken. Ik open het elektronisch leerplatform. Acht nieuwe mails. Grmbl, weer een paar vergaderingen bij. Waar is mijn agenda? Telefoon. Mijn schoonvader belt vanuit zijn vakantiehuisje in Westende. Het weer was vandaag schitte...

Oefenen voor Scherpenheuvel

Ik had er eigenlijk niet al te veel tijd voor, maar voor sommige dingen moet je nu eenmaal tijd maken. Een flinke wandeltocht op een godvergeten zondagochtend lijkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het is dat wel. Dat ligt natuurlijk aan het gezelschap van collega's en leerlingen, die samen één doel voor ogen hebben, namelijk in mei naar Scherpenheuvel wandelen en die daarvoor best moeten oefenen. 54 km haspel je immers niet zomaar na elkaar af, dat is een heel eind. De tocht van vandaag was nog maar de helft van wat er ons die dag te wachten staat. Al bij al viel het nog mee, meer dan wat last van een klein blaartje op mijn rechter kleine teen en een wat zeurende rechterlies (alles rechts, zou dat mijn onderontwikkelde kant zijn...) valt er niet te beleven op dit moment. We waren nog maar net vertrokken, degenen die zich overslapen hadden omdat het uur verzet werd of omdat er een ander excuus gold en die daarbij ook nog onbereikbaar bleken (leerlingen én leerkrachten) achterl...