Doorgaan naar hoofdcontent

Een boek is een fysieke verschijningsvorm

Boeken zijn niet alleen een verhaal, of zullen we zeggen inhoud, ze zijn er ook. Fysiek bedoel ik dan. Het zijn papieren in een bepaald formaat, het zijn bepaalde lettergroottes en lettertypes. Met andere woorden je kan het vastpakken en bekijken.
Het boek dat ik ondertussen een maand geleden gelezen heb, als u mij even toestaat mijn meetinstrumenten te gebruiken, heeft de volgende eigenschappen. Het is 15cm breed, 23cm lang, 4cm dik en weegt 738g. Het telt 478 bladzijden, dus dat betekent dat elk blad 0.16mm dik is. Ongeveer.
Van lettertypes heb ik weinig kaas gegeten, dus daar kan ik jullie niets wijzer over maken, maar, nu we toch dat meetlatje vasthebben, ze zijn ongeveer 2mm groot, en de hoofdstuknummers zijn 5mm. Gewoon ter volledigheid voeg ik er hier aan toe, dat er 38 regels op een bladzijde staan.
In de kleuren van de kaft overheerst het geel, met in het wit de eerste regels van een bekend werk uit de Europese literatuur. Ook de afbeelding zullen vele potentiële lezers herkennen als een beroemde brug in een toeristische Italiaanse kunststad. Opvallend is vooral dat de naam van de auteur beduidend groter is afgedrukt dan de titel. Het verschil bedraagt maar liefst 7mm. De titel werd dan wel weer in het rood gezet.
Alles wijst erop dat het om een boek gaat dat gemakkelijk moet gelezen kunnen worden, ondanks het behoorlijke gewicht ervan en het aantal pagina’s. Bovendien is het van de hand van een auteur die blijkbaar belangrijker is dan de titel, d.w.z. de auteur is het verkoopsargument.
Gelukkig las het boek inderdaad heel erg gemakkelijk en was ook de stijl eenvoudig en begrijpelijk. Spanning was nooit ver weg, dus wou ik voortdurend voortlezen en op het einde van het verhaal werd ik als klap op de vuurpijl nog verrast door een aangename en ingrijpende omwenteling. “Bon, het was dus de moeite waard,” zei ik tegen de persoon van wie ik het geleend had en dat waren ware woorden. Het boek had daarenboven mijn interesse gewekt voor een paar kunstwerken, waar ik het bestaan wel van wist, die ik soms zelfs al eens live had mogen aanschouwen, maar waar ik nu toch met iets andere ogen naar keek. Het boek was vergelijkbaar met een aangenaam thrilleravondje in de bioscoop. Het was goed geweest en nu kon ik het boek teruggeven aan de eigenaar. Toch wilde ik het boek niet zomaar terugzetten in haar boekenkast, tussen de andere werken van dezelfde auteur, die in volgorde en netjes naast elkaar stonden.
Het boek was immers op een dag nogal gehavend uit mijn rugzak tevoorschijn gekomen, met geplooide hoekjes en vlekken omdat de thermoskan thee uitgelopen was. “Ik koop je wel een nieuw exemplaar”, zei ik, “want als ik dit misbaksel hier terug tussen zet, dan trekt dat op niks.”




Reacties

Populaire posts van deze blog

Een ringetje

Dat Martine bij haar oude moeder terecht kon nadat Erik haar het huis uitzette, kwam de familie goed uit. Zo was er steeds iemand in huis om het negenentachtig jaar oude mensje te verzorgen en moesten ze geen geld spenderen aan bejaardenhulp.    “Als ik kost en inwoon kan krijgen,” zei ze op de familievergadering, “dan betekent dat heel veel voor mij.”   In haar herinneringen zag ze hoe haar moeder vijftig jaar geleden in de woonkamer stond. Ze droeg een blauwe bloemenjurk en had krullen in het haar. Haar zes jaar oude ogen staarden als een ekster naar het ringetje met een briljant en naar het bijpassende dunne gouden kettinkje met ovalen hangertje. De randen van dat hangertje waren bezet met diamantjes en ook in het midden blonk een diamantje. Concentrisch rond dat middelste steentje waaierde een reliëf van slanke jugendstil blaadjes uit. De oorbellen hadden een grote blauwe saffier in het midden.   Op het zolderkamertje van Armand, haar enige broer en kakkenestje, had ze nog ni

afgeknipte handschoenen

met afgeknipte handschoenen - ze rafelen en de draadjes kriebelen tussen mijn vingers - werk ik met een scherm voor mijn neus aan wat ik straks zal moeten uitprinten of met opmerkingen terugsturen. ondertussen wordt het dak geïsoleerd en elke buitenmuur volgespoten met plastic bolletjes - niet speciaal voor mij, ik wikkel mezelf graag in dekens, draag laag over laag op mijn lijf, lees een boek in de stoffigste hoek van dit vochtige huis. maar ik leef hier niet zonder hun twee, dus behoor ik te plannen en te verbeteren met halfwassen handschoenen om mijn tere boekhoudersvingers, die op een toetsenbord thuis horen, geen blote en vereelte buitenhanden om de steel van een spade geklemd. werken aan toekomst, steeds meer toekomst. wearing fingerless knit gloves - they have freyed a bit and the short threads tickle me whenever I touch my face - I work with my nose close to a computerscreen on something I will have to print lateron or send back with

In den beginne

  in den beginne zagen we een onbestemd zwarte vlakte rondom ons  maar alsof het slechts een zwarte doek betrof die dun gesleten het eeuwige licht erachter doorgaf - sterren in een pikzwarte hemel -  werd lichtjes licht rondom ons    we proefden sindsdien de kolenduisternis en een doffe dreunende bas ontstemd door het schrille geluid van elke ontwakende zon droomden we van heldere vlammen, van zwijgzaam vuur dat onze leden in lichterlaaie zet   en de droom leidde haar eigen leven en leefde   we gaven de assen op onze tong aan elkaar door onze vingertoppen reikten fluitend naar elkaar alsof het lichamen waren die versmolten in knallende naar binnen gekeerde orgasmes imploderende dansende dansers   iemand ving dit alles, filterde en componeerde  aan een opengeklapte buffetpiano